Tuesday, March 13, 2012

Programmid, mis võivad kahjustada Sinu arvutit.

Programmid, mis võivad kahjustada Sinu arvutit.
Mis on arvutiviirus?
Viirused, ussid ja trooja hobused on pahatahtlikud programmid, mis võivad kahjustada teie arvutit ja selles talletatud teavet, aeglustada internetisidet ning kasutada teie arvutit enese levitamiseks teistesse arvutitesse; tavaliselt neisse, mis kuuluvad teie töökaaslastele, sõpradele ja sugulastele. Ettevaatusabinõusid kasutades ja mõistlikult käitudes saate nende ohtude ohvriks langemise võimalusi vähendada. See on nagu koduukse lukustamine oma perekonna kaitseks.  Viirus Programmikood, mis on kirjutatud selge sihiga, et see end ise paljundaks. Viirus üritab levida arvutist arvutisse, kinnitades end peremeesprogrammi külge. See võib rikkuda tarkvara, andmeid ja isegi riistvara. Vt ka: uss. 
VIIRUSTE VASTU AITAB VIIRUSETÕRJE!!

      Mis on nuhkvara?


Nuhkvara kogub teie isiklikku teavet – ilma sellest teid eelnevalt teavitamata ning andmata teile otsustusvõimalust, kas soovite lasta seda koguda. Nuhkvara võib huvi tunda mitmesuguse teabe vastu alates teie külastatavatest veebisaitidest kuni tundliku teabeni, nagu kasutajanimed ja paroolid. Nuhkvara sihikule võite sattuda, kui laadite alla näiteks muusikat failijagamisprogrammi abil, tasuta mänge ebausaldusväärsetelt saitidelt või muud tundmatust allikast pärinevat tarkvara. 
Nuhkvara seostatakse sageli tarkvaraga, mis näitab reklaame, nn reklaamvara (adware). Mõned reklaamijad võivad salaja teie arvutisse reklaamvara installida ning kuhjata teie töölauale soovimatu reklaamitulva, nii et see mõjutab teie tööviljakust. Reklaamid võivad olla ka pornograafilised või muul moel teile sobimatud. Reklaamide kuvamiseks või teie tegevuse jälitamiseks peab arvuti tegema täiendavat tööd, mis võib kahandada teie süsteemi jõudlust.  



 Mis on ussviirus?
Uss, nagu ka viirus, on konstrueeritud ennast ühest arvutist teise kopeerima, kuid ta teeb seda automaatselt, kasutades arvuti funktsioone, mis on mõeldud failide või andmete transpordiks. Kui teie arvutisüsteemis on uss, võib ta iseseisvalt edasi liikuda. Usside võime massiliselt paljuneda kujutab endast suurt ohtu. Näiteks võib uss saata enese koopiaid kõigile teie aadressiraamatus leiduvatele e-posti aadressidele, teha sama igas järgmises arvutis, kuhu tal õnnestub levida, ning põhjustada doominoefektina väga palju võrguliiklust, mis võib aeglustada ettevõttevõrke ja internetti. Uued ussid levivad väga kiiresti ja ummistavad võrke, pannes teid (ja kõiki teisi) ootama internetis veebilehekülgede kuvamist võib-olla kaks korda kauem.  

Mis on troojalane? 

Trooja hobused levivad, peibutades inimesi käivitama programme, mis näivad pärinevat ohutust allikast. Kasutajate parema kaitse huvides saadab Microsoft turvabülletääne sageli meiliga, kuid mitte kunagi pole nendega kaasas manuseid. 

 Mis on õngitsemine?
Õngitsemise puhul  küsitakse  kas otse teie pangaparoole ja koodikaardi koode, või siis antakse mõnel soliidsel ettekäändel link veebilehele, mis näeb välja täpselt nagu panga oma, ja kuhu te siis ise oma pangarekvisiidid sisestate. Võimalik, et õngitsemiskiri sisaldab hoopis telefoninumbrit, nii et teie pangaandmed korjab kokku hoopis telefoni automaatvastaja.
Mis on libaviirused?
Libaviirus on hirmutavad pahaaimamatut arvutiomanikku internetis leviva uue koleda viirusega ning soovitavad tal tungivalt mõne vajaliku süsteemifaili maha kustutada.

KÕIKIDE VIIRUSTE VASTU AITAB VIIRUSETÕRJE!


No comments:

Post a Comment